حمص بالكاري (تشانا ماسالا): طبق هندي نباتي يدفّي القلب!
يا أهلاً وسهلاً بكل متابعاتي الغاليات في مطبخ سوسو! 🥘 النهاردة معانا طبق من أشهر وأسهل وألذ الأطباق الهندية النباتية... تشانا ماسالا أو زي ما ممكن نسميه حمص بالكاري. الطبق ده عبارة عن حمص حب مطبوخ في صلصة طماطم متبلة وغنية بالنكهات، بجد طبق يدفّي القلب والمعدة! ميزته إنه سهل وسريع ومكوناته بسيطة وموجودة في كل بيت تقريبًا، وكمان مشبع جدًا ومغذي لأنه مليان بروتين وألياف. ينفع طبق رئيسي مع الرز أو الخبز، أو حتى طبق جانبي جنب أكلات تانية. أنا بعتبره من الأطباق المنقذة لما أكون محتارة أعمل أكل إيه وعايزة حاجة سريعة ولذيذة. يلا بينا نشوف إزاي نعمل أطيب تشانا ماسالا بطعم هندي أصيل.
![]() |
حمص بالكاري (تشانا ماسالا) |
مكونات وطريقة تحضير تشانا ماسالا بسهولة
جهزوا الحمص المعلب أو المسلوق، وتعالوا معايا يا حلوات نشوف المقادير والطريقة البسيطة عشان نعمل طبق تشانا ماسالا يجنن.
الخطوات البسيطة للتحضير
![]() |
صورة توضيحية لخطوات تحضير تشانا ماسالا |
- تحضير القاعدة العطرية: في طاسة أو حلة على نار متوسطة، سخني الزيت. ضيفي البصل المفروم وقلبيه لحد ما يدبل وياخد لون دهبي خفيف.
- ضيفي معجون الثوم والزنجبيل وقلبي لمدة دقيقة لحد ما ريحته تطلع.
- إضافة البهارات: ضيفي كل البهارات الجافة (الكزبرة، الكمون، الكركم، الجارام ماسالا، البابريكا، الشطة لو هتستخدمي) وقلبيها مع البصل لمدة 30 ثانية لدقيقة عشان تتحمص وتطلع ريحتها الحلوة. خلي بالك ما تتحرقش.
- تكوين الصلصة: ضيفي الطماطم المهروسة (أو المقطعة) ومعجون الطماطم (لو بتستخدمي). قلبي كويس وتبلي بالملح.
- غطي الطاسة وسيبي الصلصة تتسبك على نار هادية لمدة 10-15 دقيقة، لحد ما الزيت يبدأ يفصل شوية على الوش، وتلاقي الصلصة تقلت وبقت غنية.
- إضافة الحمص: ضيفي الحمص المسلوق (المصفى من ميته). لو عايزة الصلصة تبقى أتقل شوية، ممكن تهرسي كام معلقة حمص بالشوكه قبل ما تضيفيه. قلبي الحمص مع الصلصة.
- ضيفي حوالي نص كوب مياه سخنة (أو مية سلق الحمص لو متوفرة) عشان الصلصة ما تبقاش ناشفة أوي.
- الطهي النهائي: سيبي الحمص يغلي مع الصلصة على نار هادية لمدة 10 دقايق كمان عشان يتشرب النكهات كويس.
- اللمسات الأخيرة: قبل التقديم، ضيفي عصير الليمون الطازج والكزبرة الخضراء المفرومة. ممكن كمان تضيفي رشة جارام ماسالا زيادة في الآخر عشان تعززي النكهة. قلبي تقليبة أخيرة.
- قدمي تشانا ماسالا ساخن مع الأرز البسمتي أو خبز النان أو الروتي.
المقادير اللي هنحتاجها
المقادير | الكمية | ملاحظات |
---|---|---|
حمص مسلوق أو معلب | 2 علبة (حوالي 800 جرام وزن مصفي) أو 2 كوب حمص جاف مسلوق | مصفى جيدًا |
بصل متوسط | 1 حبة كبيرة | مفروم ناعم |
طماطم مهروسة أو مقطعة ناعم | 1 ½ كوب (حوالي 400 جرام) | |
معجون ثوم وزنجبيل | 1 ملعقة كبيرة | |
زيت نباتي | 2-3 ملعقة كبيرة | |
كزبرة بودرة | 1 ½ ملعقة صغيرة | |
كمون بودرة | 1 ملعقة صغيرة | |
كركم | ½ ملعقة صغيرة | |
جارام ماسالا | 1 ملعقة صغيرة (ونصف إضافي في النهاية) | |
بابريكا (اختياري للون) | ½ ملعقة صغيرة | |
شطة بودرة (اختياري) | ¼ - ½ ملعقة صغيرة | |
ملح | حسب الرغبة | |
معجون طماطم (اختياري لتعزيز اللون والنكهة) | 1 ملعقة صغيرة | |
ماء ساخن (أو ماء سلق الحمص) | ½ - ¾ كوب | حسب القوام المطلوب |
عصير ليمون طازج | 1-2 ملعقة صغيرة | حسب الرغبة |
كزبرة خضراء طازجة | حفنة كبيرة | مفرومة، للصلصة والتزيين |
الوقت التقريبي للتحضير
الوقت | المدة |
---|---|
وقت التحضير | PT15M |
وقت الطهي | PT35M |
الوقت الإجمالي | PT50M |
الكمية تكفي كام فرد؟
الوصفة تكفي |
---|
4 أفراد |
طبق سهل وسريع ومكوناته كلها خير وبركة. الحمص ده كنز غذائي بجد، والطبق ده بيخليه لذيذ ومختلف. ممكن تتحكمي في درجة الحرارة والتوابل زي ما تحبي، وده اللي بيميز الطبخ البيتي.
أسرار سوسو لـ تشانا ماسالا خطيرة
عشان طبق الحمص بالكاري بتاعك يطلع مميز وطعمه لا يقاوم، خدي مني النصايح دي يا ست البنات:
- الحمص: لو عندك وقت، اسلقي الحمص الجاف في البيت، طعمه بيبقى أحلى وقوامه أفضل. بس لو مستعجلة، الحمص المعلب الجاهز هيمشي الحال ويبقى زي الفل، بس اغسليه وصفيه كويس.
- تحميص البهارات: زي ما اتفقنا، تحميص البهارات الجافة في الزيت قبل إضافة المكونات السائلة بيفرق 180 درجة في الطعم والريحة.
- توازن النكهات: الطماطم بتدي حموضة، السكر (لو حابة تضيفي رشة صغيرة) بيوازنها، والليمون في الآخر بيدي انتعاشة حلوة. دوقي وظبطي حسب ذوقك.
- قوام الصلصة: لو بتحبي الصلصة تقيلة وكريمية أكتر، اهرسي شوية من الحمص المسلوق بالشوكه قبل ما تضيفيه للصلصة، النشا اللي فيه هيساعد الصلصة تتقل.
- اللمسة الأخيرة: ما تستغنيش عن عصير الليمون والكزبرة الخضرا في الآخر، بيدوا للطبق نكهة فريش وجميلة جدًا. رشة الجارام ماسالا الإضافية كمان بتعزز الريحة والطعم.
أتمنى الوصفة السهلة والمشبعة دي تكون عجبتكم وتجربوها قريب. بجد طبق مثالي لأيام البرد أو لما تكوني عايزة وجبة نباتية سريعة ومغذية. مستنية أشوف صور تطبيقاتكم الحلوة وتعليقاتكم. وما تنسوش تتابعوا مطبخ سوسو عشان وصفات تانية كتير سهلة ولذيذة. صحة وهنا على قلوبكم! ❤️