القائمة الرئيسية

الصفحات

تقييم موقع مطبخ سوسو 🍕| وصفات سهلة ولذيذة
4.5 من 5 ( 124.054 تقييم )
أحدث المقالات

جاري تحميل المشاركات...

جاري تحميل معلومات الموقع...

جاري تحميل المشاركة المميزة...

جاري تحميل المشاركات...

حمص بالكاري (تشانا ماسالا): وصفة هندية نباتية سهلة ومشبعة

حمص بالكاري (تشانا ماسالا): طبق هندي نباتي يدفّي القلب!

يا أهلاً وسهلاً بكل متابعاتي الغاليات في مطبخ سوسو! 🥘 النهاردة معانا طبق من أشهر وأسهل وألذ الأطباق الهندية النباتية... تشانا ماسالا أو زي ما ممكن نسميه حمص بالكاري. الطبق ده عبارة عن حمص حب مطبوخ في صلصة طماطم متبلة وغنية بالنكهات، بجد طبق يدفّي القلب والمعدة! ميزته إنه سهل وسريع ومكوناته بسيطة وموجودة في كل بيت تقريبًا، وكمان مشبع جدًا ومغذي لأنه مليان بروتين وألياف. ينفع طبق رئيسي مع الرز أو الخبز، أو حتى طبق جانبي جنب أكلات تانية. أنا بعتبره من الأطباق المنقذة لما أكون محتارة أعمل أكل إيه وعايزة حاجة سريعة ولذيذة. يلا بينا نشوف إزاي نعمل أطيب تشانا ماسالا بطعم هندي أصيل.
حمص بالكاري (تشانا ماسالا)
حمص بالكاري (تشانا ماسالا)

مكونات وطريقة تحضير تشانا ماسالا بسهولة

جهزوا الحمص المعلب أو المسلوق، وتعالوا معايا يا حلوات نشوف المقادير والطريقة البسيطة عشان نعمل طبق تشانا ماسالا يجنن.

الخطوات البسيطة للتحضير

صورة توضيحية لخطوات تحضير تشانا ماسالا
صورة توضيحية لخطوات تحضير تشانا ماسالا

  1. تحضير القاعدة العطرية: في طاسة أو حلة على نار متوسطة، سخني الزيت. ضيفي البصل المفروم وقلبيه لحد ما يدبل وياخد لون دهبي خفيف.
  2. ضيفي معجون الثوم والزنجبيل وقلبي لمدة دقيقة لحد ما ريحته تطلع.
  3. إضافة البهارات: ضيفي كل البهارات الجافة (الكزبرة، الكمون، الكركم، الجارام ماسالا، البابريكا، الشطة لو هتستخدمي) وقلبيها مع البصل لمدة 30 ثانية لدقيقة عشان تتحمص وتطلع ريحتها الحلوة. خلي بالك ما تتحرقش.
  4. تكوين الصلصة: ضيفي الطماطم المهروسة (أو المقطعة) ومعجون الطماطم (لو بتستخدمي). قلبي كويس وتبلي بالملح.
  5. غطي الطاسة وسيبي الصلصة تتسبك على نار هادية لمدة 10-15 دقيقة، لحد ما الزيت يبدأ يفصل شوية على الوش، وتلاقي الصلصة تقلت وبقت غنية.
  6. إضافة الحمص: ضيفي الحمص المسلوق (المصفى من ميته). لو عايزة الصلصة تبقى أتقل شوية، ممكن تهرسي كام معلقة حمص بالشوكه قبل ما تضيفيه. قلبي الحمص مع الصلصة.
  7. ضيفي حوالي نص كوب مياه سخنة (أو مية سلق الحمص لو متوفرة) عشان الصلصة ما تبقاش ناشفة أوي.
  8. الطهي النهائي: سيبي الحمص يغلي مع الصلصة على نار هادية لمدة 10 دقايق كمان عشان يتشرب النكهات كويس.
  9. اللمسات الأخيرة: قبل التقديم، ضيفي عصير الليمون الطازج والكزبرة الخضراء المفرومة. ممكن كمان تضيفي رشة جارام ماسالا زيادة في الآخر عشان تعززي النكهة. قلبي تقليبة أخيرة.
  10. قدمي تشانا ماسالا ساخن مع الأرز البسمتي أو خبز النان أو الروتي.

المقادير اللي هنحتاجها

المقاديرالكميةملاحظات
حمص مسلوق أو معلب2 علبة (حوالي 800 جرام وزن مصفي) أو 2 كوب حمص جاف مسلوقمصفى جيدًا
بصل متوسط1 حبة كبيرةمفروم ناعم
طماطم مهروسة أو مقطعة ناعم1 ½ كوب (حوالي 400 جرام)
معجون ثوم وزنجبيل1 ملعقة كبيرة
زيت نباتي2-3 ملعقة كبيرة
كزبرة بودرة1 ½ ملعقة صغيرة
كمون بودرة1 ملعقة صغيرة
كركم½ ملعقة صغيرة
جارام ماسالا1 ملعقة صغيرة (ونصف إضافي في النهاية)
بابريكا (اختياري للون)½ ملعقة صغيرة
شطة بودرة (اختياري)¼ - ½ ملعقة صغيرة
ملححسب الرغبة
معجون طماطم (اختياري لتعزيز اللون والنكهة)1 ملعقة صغيرة
ماء ساخن (أو ماء سلق الحمص)½ - ¾ كوبحسب القوام المطلوب
عصير ليمون طازج1-2 ملعقة صغيرةحسب الرغبة
كزبرة خضراء طازجةحفنة كبيرةمفرومة، للصلصة والتزيين

الوقت التقريبي للتحضير

الوقتالمدة
وقت التحضيرPT15M
وقت الطهيPT35M
الوقت الإجماليPT50M

الكمية تكفي كام فرد؟

الوصفة تكفي
4 أفراد
طبق سهل وسريع ومكوناته كلها خير وبركة. الحمص ده كنز غذائي بجد، والطبق ده بيخليه لذيذ ومختلف. ممكن تتحكمي في درجة الحرارة والتوابل زي ما تحبي، وده اللي بيميز الطبخ البيتي.

أسرار سوسو لـ تشانا ماسالا خطيرة

عشان طبق الحمص بالكاري بتاعك يطلع مميز وطعمه لا يقاوم، خدي مني النصايح دي يا ست البنات:
  • الحمص: لو عندك وقت، اسلقي الحمص الجاف في البيت، طعمه بيبقى أحلى وقوامه أفضل. بس لو مستعجلة، الحمص المعلب الجاهز هيمشي الحال ويبقى زي الفل، بس اغسليه وصفيه كويس.
  • تحميص البهارات: زي ما اتفقنا، تحميص البهارات الجافة في الزيت قبل إضافة المكونات السائلة بيفرق 180 درجة في الطعم والريحة.
  • توازن النكهات: الطماطم بتدي حموضة، السكر (لو حابة تضيفي رشة صغيرة) بيوازنها، والليمون في الآخر بيدي انتعاشة حلوة. دوقي وظبطي حسب ذوقك.
  • قوام الصلصة: لو بتحبي الصلصة تقيلة وكريمية أكتر، اهرسي شوية من الحمص المسلوق بالشوكه قبل ما تضيفيه للصلصة، النشا اللي فيه هيساعد الصلصة تتقل.
  • اللمسة الأخيرة: ما تستغنيش عن عصير الليمون والكزبرة الخضرا في الآخر، بيدوا للطبق نكهة فريش وجميلة جدًا. رشة الجارام ماسالا الإضافية كمان بتعزز الريحة والطعم.
أتمنى الوصفة السهلة والمشبعة دي تكون عجبتكم وتجربوها قريب. بجد طبق مثالي لأيام البرد أو لما تكوني عايزة وجبة نباتية سريعة ومغذية. مستنية أشوف صور تطبيقاتكم الحلوة وتعليقاتكم. وما تنسوش تتابعوا مطبخ سوسو عشان وصفات تانية كتير سهلة ولذيذة. صحة وهنا على قلوبكم! ❤️

🌟 أسئلة وأجوبة 🌟

🌟 مراجعات المستخدمين 🌟

قيم المقال
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
0 من 5 (0 تقييم)
التعليقات
  • فيس بوك
  • بنترست
  • تويتر
  • واتس اب
  • لينكد ان
  • بريد
author-img
قدر

إظهار التعليقات
  • تعليق عادي
  • تعليق متطور
  • عن طريق المحرر بالاسفل يمكنك اضافة تعليق متطور كتعليق بصورة او فيديو يوتيوب او كود او اقتباس فقط قم بادخال الكود او النص للاقتباس او رابط صورة او فيديو يوتيوب ثم اضغط على الزر بالاسفل للتحويل قم بنسخ النتيجة واستخدمها للتعليق

أحدث المقالات
آخر الوصفات من مطبخ سيدتي

×

أحدث فيديوهات وصفات طبخ

أحدث المقالات
الأقسام
الأقسام
جارٍ تحميل البيانات...

إخلاء مسؤولية: الأخبار والمقالات المنشورة في الموقع مسئول عنها محرروها ولا نتحمل أي مسؤولية أدبية أو قانونية عنها.